NEW!Incredible offer for our exclusive subscribers! Read More
Energie

Groene energie: wat is het en is het wel echt groen?

2 Minuten lezen
groene energie

De term groene energie komt steeds vaker voorbij. Men is namelijk steeds meer bewust bezig met het milieu en wil ook zelf hier steeds meer aan doen. Door groene energie af te nemen kan iedereen bijdragen aan een beter milieu zonder daar echt veel moeite voor te doen. Maar er is ook veel onduidelijkheid over groene energie, wanneer is het nu echt groen? In dit artikel vertellen wij u hier meer over.

Wat is groene energie?

Groene energie wordt opgewekt door wind, water, zon of biomassa. Deze energie wordt groen genoemd omdat zij vele male minder het milieu vervuilen. Dit in tegenstelling tot grijze energie. Grijze energie wordt opgewekt vanuit kolen gassen en kerncentrales. Groene stroom is voor Nederland ook pas echt groen als het ook in Nederland geproduceerd is. Anders komt er toch al meer vervuiling bij kijken.

Helaas is niet elke groene energie die onder deze benaming wordt aangeboden ook daadwerkelijk ‘groen’. Om als energieleverancier groene stroom te mogen verkopen, moet het een GvO hebben. Dit staat voor Garantie van Oorsprong. Doordat er in Nederland meer vraag naar groene stroom is dan de productie, wordt er veel milieuvriendelijke stroom uit het buitenland gehaald. Hierdoor is de stroom niet volledig groen. Wilt u daadwerkelijk volledig groene energie? Dan is moet u kiezen voor stroom dat door Nederlandse wind of zonne-energie is opgewekt of energie afneemt van een bedrijf dat veel investeert in het produceren van groene stroom. 

Meer informatie over Garantie van Oorsprong

In principe is elke stroom die in Nederland door de stopcontacten komt hetzelfde, alleen de manier van de energie opwekken is anders. Groene energie komt dus voort uit wind, water, zon of biomassa. Om te garanderen dat u energie afneemt dat uit deze bronnen voortkomt, heeft Europa hier een systeem voor, namelijk het Garantie van Oorsprong systeem. 

Een producent krijgt 1 GvO als het 1000kWh produceert. Een Nederlands huishouden verbruikt jaarlijks ongeveer 3000kWh. De producent moet dus voor een huishouden minimaal 3 GvO’s bezitten voordat het aan een huishouden groene energie mag leveren

Groene energie afnemen bij de energievergelijker

Er zijn energievergelijkers die ook groene energie aanbieden. U kunt vaak pas voor deze optie kiezen wanneer u eerst al uw gegevens invoert en de goedkoopste aanbiedingen ontvangt van de diverse leveranciers. Vervolgens kunt u gebruik maken van de filter ‘groene energie’. Wanneer u deze filter heeft ingeschakeld, krijgt u enkel nog de leveranciers en aanbiedingen te zien die groene stroom leveren. Wilt u meer weten over groene energie afnemen via een energievergelijker? Kijkt u dan op https://www.zelfenergievergelijken.nl/groene-energie/.

Gerelateerde berichten
Energie

CV-ketels uitgerust met slimme technologie

3 Minuten lezen
CV-ketels zijn inmiddels niet meer alleen maar simpele apparaten die warm water leveren voor de centrale verwarming en de badkamer. Moderne CV-ketels…
Energie

Hoe sluit je een verwarming aan?

6 Minuten lezen
Het verwarmen van uw huis is essentieel om het comfortabel en gezellig te maken tijdens de koude wintermaanden. Maar voordat u kunt…
Energie

Tips om thuis gemakkelijk energie te besparen

2 Minuten lezen
Ben jij je er al van bewust wat de impact is van jouw energieverbruik op het milieu? En daarnaast, ben jij je…
Power your team with InHype
[mc4wp_form id="17"]

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *