NEW!Incredible offer for our exclusive subscribers! Read More
Slapen

De belangrijkste oorzaken van jouw slechte nachtrust

2 Minuten lezen
vrouw slaapt wit bed

Helaas is het voor velen van ons een bekend fenomeen, een nacht slecht slapen. In sommige gevallen is het zelfs zo erg dat er kan worden gesproken van een structureel verstoorde slaap cyclus. Niet alleen tijdens de nacht maar ook overdag zullen mensen die slecht slapen hier last van hebben. Ze zullen merken dat ze prikkelbaar zijn en minder goed dingen kunnen onthouden. Deze negatieve bijwerkingen zullen alleen maar worden vergroot naarmate de slapeloosheid langer duurt. Ook bijvoorbeeld een aankomende verhuizing kan je veel stres geven. 

Het hebben van slaap angst

Wat vaak gebeurt wanneer je niet in slaap kunt komen is dat je je druk gaat maken over het feit dat je niet kunt slapen. Als gevolg hiervan beland je in een vicieuze cirkel die moeilijk te doorbreken is. Dit process ziet er als volgt uit: Je kunt niet slapen waardoor je boos wordt op het feit dat je niet kunt slapen. Hierdoor houd je jezelf alleen maar wakker waardoor je weer boos wordt. Dit gaat dan de hele nacht door met als gevolg dat je inderdaad maar weinig of niet hebt kunnen slapen. Een manier om deze vorm van slaap angst op te lossen is het veranderen van je gedachten waardoor je wat rustiger wordt. Dit kun je doen door een boek te lezen of door bijvoorbeeld naar rustgevende muziek te luisteren. 

Een verstoord cortisol en melatonine gehalte

Er is een bepaald hormoon in ons lichaam dat ons wakker maakt in de ochtend en ons gedurende de dag energie geeft. Dit hormoon heet cortisol en onder normale omstandigheden zou dit gehalte richting de avond in waarde moeten dalen waardoor je je moe gaat voelen en lekker slaapt. Bij mensen die langere tijd last hebben van slaapproblemen wordt gezien dat hun cortisolgehalte gedurende de nacht niet genoeg daalt. Hierdoor blijven hun lichaam en geest in een opgewektere situatie waardoor zij dus niet goed kunnen slapen of heel licht slapen. 

De temperatuur van je lichaam

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het lichaam van iemand met een slechte nachtrust niet in staat is genoeg af te koelen gedurende de nacht. Ook gedurende de dag werd er bij hen een veranderde schommeling van de lichaamstemperatuur geconstateerd. Door deze reden zijn deze mensen minder goed in staat om slaap te vatten en hebben zij ook een grotere kans om ‘s ochtends vroeger wakker te worden. 

Een verkeerde instelling van je biologische klok

Ieder mens is in het bezit van een biologische klok die verschillende lichamelijke processen regelt. Een van die belangrijke processes is het slaap- en waakritme. De biologische klok is gevestigd in de hersenen en kan al door kleine veranderingen de slaapcyclus ontregelen. Door iedere dag rond hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en ook rond hetzelfde tijdstip op te staan kun je jouw biologische klok weer in een ritme krijgen. Het kan een tijdje duren voordat je lichaam zich hierop heeft aangepast maar probeer het vol te houden want uiteindelijk zul je resultaat gaan zien.  

Wij hopen dat dit artikel jou heeft geholpen om de oorzaken van jouw slaapprobleem te achterhalen. Voor meer informatie of tips omtrent slaapproblemen kun je altijd contact met ons opnemen of kijken op deze link.

Gerelateerde berichten
Slapen

De charme van tweedehands wekkers: ontdek unieke tijdbewakers

2 Minuten lezen
Tweedehands wekkers zijn veel meer dan alleen functionele objecten die je helpen op tijd wakker te worden. Ze ademen nostalgie, geschiedenis en…
Slapen

De 4 redenen waarom jij ‘s nachts niet goed kunt slapen

2 Minuten lezen
Een nacht slecht slapen, de meeste van ons hebben er wel eens last van. Helaas zijn er steeds meer mensen die last…
Slapen

Tips om van je slaapproblemen af te komen

2 Minuten lezen
Zelf heb ik lange tijd last gehad van slaapproblemen, gelukkig nu niet meer.Miljoenen mensen in Nederland hebben weleens last gehad van slaapproblemen…
Power your team with InHype
[mc4wp_form id="17"]

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *